Previous slide
Next slide
4.5/5

4,5/5

5 mogelijkheden om te besparen op je brandstofverbruik

Voor veel mensen geldt dat ze dagelijks gebruik moeten maken van hun auto. Dit omwille van verschillende redenen. Mogelijks is het voor jou bijvoorbeeld noodzakelijk om met de auto naar het werk te gaan. Bovendien kan je de auto ook nodig hebben om bijvoorbeeld boodschappen te doen. Alles bij elkaar gezien kan je hierdoor geconfronteerd worden met behoorlijk hoge brandstofkosten. Bij menig aantal gezinnen hakken deze kosten dan ook behoorlijk flink in op het beschikbare budget. Zou jij daar graag verandering in willen brengen? Dan kunnen de hieronder aangehaalde 5 mogelijkheden om te besparen op je brandstofverbruik je daar ongetwijfeld bij helpen. 

1. Gas lossen en de auto vervolgens laten uitrollen

Eén van de eenvoudigste en tevens ook belangrijkste tips om te besparen op je brandstofkosten is er één die vooral interessant is voor mensen die vaak hard rijden en vervolgens vol in de remmen gaan. Wanneer jij één van deze mensen bent kan je aardig wat besparen op het brandstofverbruik door vaker het gas los te laten. Laat het voertuig vervolgens gewoon uitrollen in plaats van continue hard op de rem te gaan staan. Dit kan in de praktijk ongelofelijk veel brandstof uitsparen. Voor heel wat mensen geldt dat dit in één klap een significante besparing kan betekenen op hun brandstoffactuur.

2. Probeer stadscentra zoveel mogelijk te vermijden

Bovenstaande tip heeft al duidelijk gemaakt dat continue remmen en vervolgens terug optrekken niet bepaald gunstig is voor je brandstofverbruik. Omwille van deze reden is het sterk aan te raden om het centrum zoveel mogelijk links te laten liggen. In plaats daarvan neem je dan ook bij voorkeur de provinciale wegen. Het spreekt voor zich dat dit niet altijd een mogelijkheid is. Kan het wel? Dan is het dus belangrijk om dit zoveel mogelijk te doen. Veel mensen denken dat het verschil tussen beide situaties niet zo groot is. Dat is echter niet correct. Wanneer je 100 kilometer zou afleggen door een stad staat dat namelijk gelijk aan een dubbel brandstofverbruik in vergelijking met wanneer je door 100 kilometer aan een constante snelheid van tussen de 70 & 90 kilometer per uur zou rijden. Als je dus die mogelijkheid hebt, dan is het altijd zaak om de centra van steden te vermijden.

3. Vermijd rijden met een laag toerental

Eén van de zaken die de grootste impact heeft op het brandstofverbruik van je voertuig is rijden met een laag toerental. Omwille van deze reden wordt het altijd aangeraden om in een zo hoog mogelijke versnelling te rijden waarbij de motor soepel draait. Schakel vervolgens zo snel mogelijk naar een hogere versnelling. De toerenteller zal je aangeven wanneer je dit moet doen. In principe is dit bij 2.000 tot 2.500 toeren. Lukt dit niet? Dan is het enige wat je moet doen even luisteren naar de geluiden die de motor zal maken. Deze geluiden zullen namelijk voor zich spreken. 

4. Let op het verbruik van de airco in je auto

Wanneer je tijdens warme zomerdagen met de auto gaat rijden spreekt het voor zich dat het zeer aanlokkelijk is om de airco aan te zetten. Toch is dit niet altijd een goed idee. Uiteraard maakt het je rit comfortabeler, maar anderzijds zorgt het er ook voor dat je tot zomaar even 30 procent meer brandstof verbruikt. Is het openen van de ramen van je auto dan een betere keuze? In zekere zin wel. Anderzijds levert dit je tijdens echt warme dagen wellicht niet voldoende verkoeling op. Bovendien zal je ook nog eens kunnen vaststellen dat het brandstofverbruik in dit geval 20% hoger zal zijn gelegen. Wat is dan nu precies de beste keuze? Wel, dat heeft te maken met de snelheid die je rijdt. Tot een snelheid van 80 kilometer per uur zou het zuiniger zijn om de ramen open te zetten. Rijdt je tegen een hogere snelheid? Dan is de airco aanzetten (op een bescheiden stand) de betere keuze.

5. Verlies ook de bandenspanning niet uit het oog

Last but not least is het ook altijd van groot belang om de bandenspanning te controleren. In eerste instantie zorgt een correcte bandenspanning voor een veiligere rit. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat de auto niet alleen meer grip, maar ook een kortere remafstand heeft. Daarnaast is het zo dat je tijdens auto rijden met een optimale bandenspanning ook aanzienlijk minder brandstof verbruikt. Dit is overigens niet het enige financiële voordeel waar je op kan rekenen. Door zoveel mogelijk te rijden met een optimale bandenspanning voorkom je namelijk ook dat je banden snel sporen van slijtage gaan vertonen. Wil je dus met andere woorden niet alleen besparen op je brandstofkosten, maar wil je daarenboven ook de levensduur van je banden zo optimaal mogelijk houden? Dan is rijden met banden die beschikken over een optimale bandenspanning altijd veruit de meest interessante keuze.

Blijf op de hoogte!

Op de hoogte blijven van de laatste bespaartips en de nieuwste ontwikkelingen in de markt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke week de beste deals in je mailbox!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Even geduld a.u.b.
We controleren je gemeente...

Wat is de Slimbespaard box?

Een box vol met fantastische kortingen, verrassingen en leuke presentjes van ondernemers uit jouw regio! Een unieke en exclusieve wijze om de producten en diensten van lokale ondernemers te ontdekken en een maatschappelijk steentje bij te dragen. 10% van de opbrengst doneren wij aan het goede doel!

Gemakkelijk in gebruik, gezellig in de buurt, gezondheid voorop en ook nog groen bezig!