Previous slide
Next slide
4.5/5

4,5/5

Hoeveel kan je besparen door je dak te isoleren?

Van warme lucht is bekend dat ze over een stijgende werking beschikt. Dit zorgt er voor dat het isoleren van het dak van je woning kan voorkomen dat er heel wat warme lucht uit de woning kan ontsnappen. Globaal gezien wordt vaak gesteld dat gemiddeld zo’n 30 procent van alle warmte die door je CV-ketel wordt geproduceerd via het dak de woning verlaat. De almaar duurder wordende energiekosten zorgen er voor dat dit als gevolg heeft dat je op jaarbasis kan rekenen op een behoorlijke extra kost. Gelukkig bestaan er ook mogelijkheden om deze extra kosten te drukken. Het isoleren van het dak van je woning is daar misschien wel de belangrijkste van allemaal van. Door je dak te isoleren kan je zoveel besparen op je energiekosten dat je, je investering er vaak reeds na enkele jaren al uit hebt gehaald. Wil je hier graag meer over weten? Lees dan snel verder!

Hoeveel kan je besparen door je dak te isoleren?

Een goed geïsoleerd dak maakt het mogelijk om de warmte binnenshuis aanzienlijk beter vast te houden. Dit heeft als gevolg dat de warmte die je gaat produceren ook daadwerkelijk kan worden gebruikt of benut. Op je energiefactuur zal dit zich vertalen in een besparing van tussen de 9 en 11 kubieke meter aan gas per vierkante meter dak. De besparing die je hiermee kan realiseren kan in de praktijk al snel oplopen tot enkele honderden euro’s op jaarbasis. Dit geldt niet in het minst voor situaties waarin de ruimte die zich onder het dak bevindt wordt gebruikt als bijvoorbeeld slaap- of hobbykamer. Let wel op, de exacte hoeveelheid aan geld die je kan besparen is in de praktijk wel onder meer afhankelijk van het soort isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt.

Welke zaken bepalen hoeveel je nu precies kan besparen?

Het is van belang om er rekening mee te houden dat er verschillende zaken zijn die zullen bepalen hoeveel je nu precies kan besparen. Hoeveel je exact kan uitsparen wordt dan ook onder meer bepaald door de verschillende factoren zoals hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Het soort woning waarin je woont; 
  • Het feit of je over een plat of een schuin dak beschikt; 
  • Of de ruimte die zich direct onder het dak bevindt wordt gebruikt of niet;

Het spreekt voor zich dat de besparing die je kan realiseren bij een verwarmde zolder groter is als bij een niet verwarmde zolder. Bovendien zal je in de praktijk ook kunnen vaststellen dat er nog andere zaken een niet onbelangrijke rol spelen. Hierbij kan er onder meer worden gedacht aan: 

  • De gekozen isolatiemethode; 
  • Het type isolatiemateriaal; 
  • De dikte van de isolatie die wordt gebruikt; 
  • Het type verwarmingsketel waar gebruik van wordt gemaakt;

Je dient dus best met een aantal verschillende zaken rekening te houden. Dit gezegd hebbende is het wel reeds duidelijk dat je er bij (veel) warmteverlies in de praktijk altijd goed aan doet om je dak te isoleren. Op deze manier kan je heel wat warmteverlies en dus ook heel wat overbodige kosten voorkomen. 

Dakisolatie heeft een opvallend korte terugverdientijd 

Voor heel wat investeringen die je doet voor wat de duurzaamheid van je woning betreft geldt dat er sprake is van een vrij lange terugverdientijd. Dat is niet het geval bij dakisolatie. Je mag er rekening mee houden dat de gemiddelde kostprijs van dakisolatie tussen de 20 & 25 euro per vierkante meter is gelegen. De terugverdientijd wordt altijd onder meer beïnvloed door de actuele premies waarvan sprake is. Om de inhoud van dit artikel niet al te tijdsgebonden te maken is het belangrijk om zelf even na te gaan welke premies je actueel eventueel zou kunnen krijgen bij het laten plaatsen van dakisolatie. Hoe dan ook, rekening houdende met de actuele premies op moment van schrijven betekent dit dat je bij een verwarming op gas je investering reeds binnen een periode van amper twee jaar terug zal hebben verdiend. Wanneer er sprake is van verwarming op elektriciteit is dat al na slechts zes maanden.

Je moet er wel rekening mee houden dat het plaatsen van de isolatie doorgaans niet de enige kost is die moet worden gemaakt. Vaak is het namelijk zo dat er bij isolatiewerken ook timmerwerkzaamheden komen kijken. Is dat het geval? Dan zal je kunnen vaststellen dat de terugverdientijd daardoor uiteraard wel wat kan oplopen. Hoe dan ook, wordt jij elk jaar opnieuw geconfronteerd met een aanzienlijke hoeveelheid warmteverlies en wil je daar graag een einde aan breien? Zou je graag op deze manier een aanzienlijke besparing willen realiseren op je energiefactuur? Dan is het zeker de moeite waard om een investering in dakisolatie te overwegen.

Blijf op de hoogte!

Op de hoogte blijven van de laatste bespaartips en de nieuwste ontwikkelingen in de markt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke week de beste deals in je mailbox!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Even geduld a.u.b.
We controleren je gemeente...

Wat is de Slimbespaard box?

Een box vol met fantastische kortingen, verrassingen en leuke presentjes van ondernemers uit jouw regio! Een unieke en exclusieve wijze om de producten en diensten van lokale ondernemers te ontdekken en een maatschappelijk steentje bij te dragen. 10% van de opbrengst doneren wij aan het goede doel!

Gemakkelijk in gebruik, gezellig in de buurt, gezondheid voorop en ook nog groen bezig!