Previous
Next
4.5/5

4,5/5

Waarom zonnepanelen mijn woningwaarde verhogen

Het gebeurt steeds vaker dat mensen de keuze maken om zonnepanelen op het dak van hun woning te plaatsen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Voor het merendeel van de mensen geldt dat ze voornamelijk deze keuze maken omdat ze op die manier een significante besparing kunnen realiseren op hun energiefactuur. Dat is echter niet alles. Er is namelijk nog een niet onbelangrijk financieel voordeel verbonden aan het kopen en laten plaatsen van zonnepanelen. Wist je bijvoorbeeld dat de waarde van je woning op deze manier met gemiddeld 5.000 euro stijgt? Dat terwijl de gemiddelde aankoopprijs van een systeem met zonnepanelen slechts 4.500 euro bedraagt? Wil jij ook graag ontdekken hoe het komt dat het plaatsen van zonnepanelen je woningwaarde kan verhogen? Dat kan middels de informatie die je aantreft hier op deze pagina!

Woningen met zonnepanelen liggen beter in de markt

In eerste instantie blijkt uit de praktijk dat een huis met zonnepanelen beter in de markt ligt dan een woning die niet is uitgerust met zonnepanelen. Maar liefst 44 procent van de hedendaagse kopers zou volgens onderzoeken aangeven liever een woning te willen kopen met zonnepanelen. Eén op de drie zou zelfs bereid zijn om daar een significante meerprijs voor te betalen. Iets meer mensen (namelijk zo’n 46 procent) is van mening dat een woning meer waard wordt wanneer ze is voorzien van zonnepanelen. 30 procent van deze mensen heeft verder aangegeven dat de woning volgens hen hierdoor met 5.000 euro of meer in waarde stijgt.

Bovenstaande laat zich in de praktijk ook echt voelen. Woningen die zijn voorzien van zonnepanelen zijn gemiddeld dan ook (significant) duurder in vergelijking met woningen die niet over een dergelijk zonnestroomsysteem beschikken. Voor zonnepanelen geldt dat er sprake is van een significant prijseffect van 2,56 procent op de waarde van de woning. Daarbij is het overigens zo dat het niet uitmaakt of er sprake is van een rijwoning, van een twee-onder-een-kap of van een vrijstaande of een hoekwoning. Het plaatsen van zonnepanelen zorgt er dan ook in al deze gevallen voor dat de waarde van de woning structureel kan worden verhoogd. 

Zonnepanelen behouden hun waarde bij woningverkoop

Verschillende onderzoeken hebben verder eveneens duidelijk gemaakt dat zonnepanelen hun volledige waarde weten te behouden op het moment dat er sprake is van een verkoop van de woning. Een huis die beschikt over een waarde van 200.000 kan 2,56 procent van haar waarde zien toenemen enkel en alleen door het plaatsen van zonnepanelen. Dat komt voor een woning als deze neer op een financiële meerwaarde van 5.120 euro. Voor een gemiddeld systeem geldt dat ze een prijskaartje heeft van ongeveer 4.500 euro. Dit betekent dus eigenlijk dat je het investeringsbedrag meteen hebt terugverdiend door de toegenomen woningwaarde.

Zonnepanelen maken een hypotheek afsluiten eenvoudiger

Nog een niet onbelangrijk voordeel waar in de praktijk eigenlijk nog veel te weinig bij stil wordt gestaan heeft betrekking tot het feit dat banken in de praktijk bereid zijn om meer geld te lenen wanneer er sprake is van een huis met zonnepanelen. In het merendeel van de gevallen resulteert dit een bedrag oplopend tot zomaar even 10.000 euro boven op het maximale hypotheekbedrag. Wanneer de zonnepanelen die zijn geplaatst er in slagen om meer energie op te wekken dan er daadwerkelijk wordt verbruikt kan er in sommige gevallen zelfs tot een slordige 25.000 worden bij geleend. Op deze manier spreekt het voor zich dat je woning voor kopers aanzienlijk sneller binnen handbereik kan komen te liggen. Bovendien is het ook nog eens zo dat de kans op een verkoop tegen een extra aantrekkelijke prijs uiteraard alleen maar toeneemt. Er hoeft nu dan ook helemaal geen twijfel meer over te bestaan, door het plaatsen van zonnepanelen wordt je woning op verschillende manieren significant meer waard. 

En dan is er nog het betere energielabel…

De informatie die we tot dusver op deze pagina reeds hebben gegeven heeft duidelijk gemaakt dat zonnepanelen meer dan de moeite waard kunnen zijn om als investering te overwegen. Toch hebben we nog één laatste, belangrijk voordeel gehouden voor het laatst. Het is namelijk zo dat je door de plaatsing van zonnepanelen ook kan rekenen op een (sterk) verbeterd energielabel. Voor een gemiddelde tussenwoning geldt dat het plaatsen van tien zonnepanelen er reeds voor kan zorgen dat je zomaar even een sprong van twee labels kan maken. Het spreekt voor zich dat dit zeer voordelig uit kan pakken. Huizen die beschikken over een energielabel A kenmerken zich namelijk door een meerwaarde van 12.000 euro ten opzichte van het gemiddelde. Bovendien is het ook nog eens zo dat woningen die beschikken over het hoogste energielabel gemiddeld tot zomaar even 70 dagen sneller verkopen. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn, wil je graag een (extra) meerwaarde realiseren voor je woning? Dan kan een investering doen in zonnepanelen zeker het overwegen waard zijn.

Blijf op de hoogte!

Op de hoogte blijven van de laatste bespaartips en de nieuwste ontwikkelingen in de markt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke week de beste deals in je mailbox!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is de Slimbespaard box?

Een box vol met fantastische kortingen, verrassingen en leuke presentjes van ondernemers uit jouw regio! Een unieke en exclusieve wijze om de producten en diensten van lokale ondernemers te ontdekken en een maatschappelijk steentje bij te dragen. 10% van de opbrengst doneren wij aan het goede doel!

Gemakkelijk in gebruik, gezellig in de buurt, gezondheid voorop en ook nog groen bezig!