Previous slide
Next slide
4.5/5

4,5/5

zonnepanelen

Waarom 2023 hét jaar is om te investeren in zonnepanelen

Na wat werd beschouwd als een kleine afkoelperiode lijkt het er naar uit te zien dat het jaar 2021 zich aandient als misschien wel het meest ideale moment om te investeren in zonnepanelen. Verschillende factoren lijken daarvan aan de basis te liggen. Tijdens de Coronacrisis zijn heel wat mensen gaan nadenken over hun woning. Daarbij werd er niet alleen aandacht besteed aan het verhogen van het comfort, maar ook aan manieren om het huis milieuvriendelijker en duurzamer te maken. De interesse in zonnepanelen is mede daarvoor bij heel wat mensen sterk opgewekt. Een aantal vaststellingen die tegenwoordig kunnen worden gedaan hebben er voor gezorgd dat die interesse alleen maar nog meer is toegenomen. Niet voor niets wordt 2021 dan ook bestempeld als misschien wel hét jaar bij uitstek om te investeren in zonnepanelen wanneer dat nog niet is gebeurd.

5 concrete redenen waarom zonnepanelen nu interessant zijn

De voorbije jaren is er behoorlijk wat gezegd en geschreven over de mate waarin zonnepanelen al dan niet (nog) interessant zijn. In het bijzonder het wegvallen van menig aantal subsidies heeft de angst bij veel mensen doen toeslaan. Toch blijkt uit de praktijk dat dit niet terecht is, in tegendeel. 

De belangrijkste reden waarom er in de beginperiode behoeften was aan subsidies was terug te vinden in de aanzienlijke kostprijs waar een systeem met zonnepanelen over beschikte. Daar is ondertussen echter verandering in gekomen. Dit op zich neemt doorgaans al een belangrijke twijfel bij veel mensen weg. Hoe dan ook, hieronder zijn vijf concrete redenen terug te vinden waarom 2021 zich zomaar eens zou kunnen aandienen als het beste moment om te investeren in zonnepanelen.

1. Zonnepanelen zijn significant voordeliger geworden

De voorbije jaren hebben we een sterke daling gezien in de prijzen van systemen met zonnepanelen. Deze daling heeft er voor gezorgd dat dergelijke systemen voor steeds meer mensen financieel toegankelijk(er) zijn geworden. Bovendien heeft deze prijsverlaging er ook voor gezorgd dat er niet langer behoeften is aan subsidies. Natuurlijk zijn financiële tegemoetkomingen nog steeds mooi meegenomen, maar ze zijn geen vereiste meer om zonnepanelen rendabel te houden. 

2. De garantievoorwaarden zijn sterk verbeterd

Van de zonnepanelen die tegenwoordig op de markt zijn terug te vinden kunnen we ons een goed beeld vormen voor wat de kwaliteit en duurzaamheid betreft waarover ze beschikken. De kinderziektes waar vroeger nog sprake van was zijn dan ook verleden tijd. Er kan worden vastgesteld dat dit ook bij de fabrikanten zelf voor meer gemoedsrust heeft gezorgd. Dit heeft zich in de praktijk voornamelijk geuit in sterk verbeterde garantievoorwaarden. 

3. De efficiëntie van de omvormers is aanzienlijk verhoogd

Er werd altijd gezegd dat het potentieel dat zonnepanelen hebben voor het merendeel wordt veroorzaakt door de omvormer waarvan sprake is. Net deze omvormers waren in het verleden dan ook een belangrijk pijnpunt. We zeggen wel in het verleden, want tegenwoordig is dat toch wel even anders. Inmiddels beschikken omvormers dan ook over een efficiëntie van zomaar even 98 procent. Veel beter dan dat zal het wellicht niet meer worden. 

4. Salderen zorgt voor één-op-één terugbetaling

Het zogenaamde salderen zorgt er voor dat je eigenlijk één-op-één wordt terugbetaald voor elke kWh die je kan terug leveren aan het net. Dit is een niet onbelangrijk financieel voordeel waar eigenaars van zonnepanelen op kunnen rekenen. 

5. Groen is de toekomst

De trend voor een groen(re) toekomst laat zich reeds enkele jaren sterk voelen. Ook heel wat mensen zijn overtuigd om er een groenere levensstijl op na te houden. Wanneer dat ook geldt voor jou is dat uiteraard een belangrijke extra reden om te gaan investeren in zonnepanelen. Een installatie met zonnepanelen beschikt tegenwoordig over een uitstekende levensduur waardoor je niet alleen in het jaar 2021, maar ook in de daarop volgende jaren zal kunnen genieten van alle voordelen die een systeem met zonnepanelen met zich meebrengt. 

Tot slot, zonnepanelen zorgen voor een belangrijke waardevermeerdering

Er zijn naast de bovenstaande vijf opgesomde redenen nog heel wat meer voordelen verbonden aan het laten plaatsen van een systeem met zonnepanelen. Natuurlijk is er de besparing die je kan realiseren op de energiefactuur, maar wat veel mensen wel eens uit het oog durven te verliezen is dat ook hun woningwaarde toeneemt. Bovendien lijkt het zo te zijn dat mensen die op de woningmarkt zoeken naar nieuw vastgoed de voorkeur geven aan panden die zijn uitgerust met zonnepanelen. Wil jij dus kunnen rekenen op een zo optimaal mogelijke verkoopwaarde evenals een zo goed mogelijk verkooppotentieel voor je huis? Dan kan een investering doen in zonnepanelen zeker en vast de moeite waard zijn om te overwegen. 

Blijf op de hoogte!

Op de hoogte blijven van de laatste bespaartips en de nieuwste ontwikkelingen in de markt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke week de beste deals in je mailbox!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief